BUDAÖRSI SZÍNHÁZI NAPOK az Ifjúsági Klubban is!

A Budaörsi Színházi Napok programsorozat keretében a Városi Ifjúsági Klub is vendégül lát három produkciót. A Nézőművészeti Kft. és a Manna Kulturális Egyesület produkcióival szeptember 23. és 24. délután A gyáva, illetve az Ady/Petőfi előadásokkal kifejezetten a középiskolás, ifjúsági korosztályt célozzuk meg. Mindkét darab fontos, tanrendbe illeszthető témákat jár körül Scherer Péter rendezésében, a tőle megszokott remek humorral és stílussal közreadva. Mindkét előadás 16 órakor kezdődik, ahová osztályokat és egyéni érdeklődőket is várunk! Szeptember 26-án pedig Faludy György munkásságát idézzük föl Turek Miklós előadásában.

Az előadásokra a belépő egységesen 1500 Ft.

Csoportokkal, osztályokkal jelentkezni az info@ifiklub.hu címen lehet, vagy telefonon a 06-23/788-868-as telefonszámon.

 

Szeptember 23. 16.00 óra

A gyáva

A Nézőművészeti Kft. és a Manna Kulturális Egyesület produkciója

Scherer Péter és Kovács Krisztián előadása

Nehéz eset volt. Másképp gondolkodott, és másképp viselkedett, mint mi. Ezért aztán megneveltük, szocializáltuk. Kezelhetővé tettük és szelíddé. Gratuláltunk neki abból az alkalomból, hogy legyőzte önmagát. Ő maga is gratulálni kezdett önmagának. Nem vette észre, hogy mi győztük le őt…

Az előadás a kábítószer-függőség kialakulásának okait és a drogfogyasztás okozta pszichés és fizikai következményeket kívánja megvizsgálni egy sajátos, már-már dokumentarista hitelességű formai kísérletben. A produkció mely szándéka szerint, elsősorban iskolaszínházi kereteken belül szeretné felhívni a figyelmet erre a súlyos társadalmi jelenségre, nem csupán a diákközönség számára próbál elgondolkodtató kérdéseket felvetni. A családtagok, szülők, pedagógusok, vagy “csupán” a társadalmi problémákra érzékeny nézők is zavarbaejtően személyes színházi vallomást láthatnak.

Egy fiatal fiú mesél a gondolatairól, érzéseiről, a családjával lévő ellentmondásos kapcsolatáról, és arról, hogyan kezdett drogozni, s milyen kínlódások árán sikerült leszoknia. És egy apa, aki mindezt végignézi, hallgatja és éli. Párbeszédek és belső monológok, humoros és keserű helyzetek az élet rendhagyó sorsfordulatai közé ékelve. Hol csúszhatnak el a szándékok? Miért választjuk a “könnyebb” utat, ha úgy érezzük, az életünk zsákutcába ért?

Az előadás után beszélgetés az alkotókkal a látottakról, amit egy drogprevenciós szakember vezet.

scherer

 

Szeptember 24. 16.00 óra

Ady / Petőfi

Nézőművészeti Kft és a Manna Kulturális Egyesület produkciója

Rendező: Scherer Péter

Előadja: Katona László és Kovács Krisztián

Az Ady/Petőfi, egy rendhagyó irodalom óra keretein belül szeretné megszólítani a diákokat.

Az előadás nem szokványos előadói stílusban és személyességgel kísérli meg közel hozni nagyjaink hétköznapi problémáit, családi életét, örömeit és bánatait. Szeretné megmutatni, hogy ők is “csak” hús-vér emberek voltak, mert is fontos, hogy mi van a verseken, költeményeken túl. Mi az, ami közös a most hallgató, olvasó diákban és a 200 évvel korábban élt “nemzeti hősben”?

Ezt a szinte lehetetlen vállalkozást kísérlik meg színházi kereteken belül megmutatni, és átélhetővé tenni. Gyakran találkozni azzal az általános vélekedéssel a diákok körében, hogy mindenki, aki a tankönyvekben szerepel, csak egy távoli, magasan a hétköznapi ember fölött álló, morálisan vitathatatlan erényeket felmutató hérosz lehetett, s el sem tudják képzelni (bár az életrajzok gyakran utalnak erre, a részletektől megkímélve), hogy milyen problémákkal, emberi gyarlóságokkal, hétköznapi drámákkal volt az ő életük is teli. Ahhoz, hogy egy irodalmi mű, vers, regény igazán meg tudjon érinteni, le kell tudni bontani ezt a falat múlt és jelen között. Beszélgetni Petőfi vágyairól vagy éppen szerelmi csalódásairól, Ady betegségeiről vagy pénz gondjairól. Korabeli dokumentumokat, naplókat, leveleket és természetesen magukat a műveket (verset és prózát egyaránt) felhasználva emberi közelségbe hozva, talán személyesebb viszony és összetettebb kép alakulhat ki a diákokban róluk, és talán a művekre is másképpen néznek majd.

“Petőfi nem volt megfontolt, komoly ember, ő egy izgága gyermek volt. Hiába keresnék rá az összes nagy szótárú nyelvekben több és nagyobb jelzőt: gyermek. Viszont nincs is e joggal megbírálható teremtésnek, világnak, életnek különb, istenibb produktuma, mint a gyermek. A gyermek az elevenség, az öröm, a jövőbe ható ígéret, a bilincsbe nem vert ember, az igazán igaz isten. A gyermek szent, dicső, szép, de a gyermeknek az a hivatása, kötelessége, hogy önző és rossz is legyen ugyanakkor…” (Ady Endre)

szoro_front-300x213

 

Szeptember 26. 19.00 óra

POKOLBÉLI VILÁGNÉZŐ  Faludy Györggyel

előadja: Turek Miklós

Hegedűs Géza halálával Faludy György volt talán az utolsó képviselője irodalmunkban annak az egyetemes görög- és latin kulturális értékeket ismerő költő-gondolkodó generációnak, amely a századelő magyar irodalmát meghatározta.

József Attila és Radnóti kortársa volt, megélt 2 emigrációt, túlélt egy kommunista munkatábort, találkozott Picassóval, Einsteinnel, Kanadában parkot nevezett el róla Torontó városa, neve szerepel az Enciklopédia Britannicában, egy angol nyelvű internetes oldal tudni véli, hogy jelölt volt az irodalmi Nobel-díjra, itthon mégis Villon-nal azonosítják és a bulvársajtóból ismeri az átlagember.

Előadásunk ennek a páratlan, sokat vitatott, sokak által szeretett és sokak által nem szeretett költő-kalandornak állít kacagtatóan keserédes, tanulságos emléket.

Formája az egyszemélyes színház, a monodráma.  „Egy ember, kevés kellék, kevés díszlet, de igazi színházi élmény”. A költőre és a gondolatokra helyezi a hangsúlyt korunk látványvilágra épülő színházi trendjével ellentétben. Az előadás 80 perce alatt végigjárjuk a költővel egy emigráns magyar világpolgár életének főbb helyszíneit: Afrikát, az Egyesült Államokat, Párizst, Londont, Torontót és természetesen Magyarországot: az ÁVH celláit és a recski munkatábor poklának víg napjait. 

Az előadás ifjúsági változatának időtartama 60 perc, amely kitűnő rendhagyó irodalom- és történelemóra közép- és főiskolák számára. 

Csodálatos nyelvi anyaga, a XX. századon átívelő lebilincselő és humoros élettörténet, Faludy könnyeden drámai kedélye, tanulságos és szórakoztató színházi program fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

Turek Miklós előadása 2007-ben elnyerte a Fringe Fesztivál LEGJOBB FÉRFI ELŐADÓJA díját, 2006-ban pedig a KALEIDOSZKÓP Fesztivál külőndíját.

180327_galeria_faludy___turek_miklos_kep